Indiferent de cultură, oamenii au observat dea lungul timpului, relația dintre hrană și Sănătate.
Vracii chinezi prescriau anuminte alimente pentru a reface energia vitală a corpului. În timp ce, vracii indieni, români și egipteni știau că proprietățile curativeale unor alimente pot avea un rol decisiv în sănătate.
Acest lucru a fost exprimat în cuvinte acum peste 2500 de ani, de către părintele medicinei, Hipocrat, care a scris:"Medicamentul să vă fie hrana și hrana să vă fie medicament".
Idee că alimentele pot servi drept medicament a revenit. Cunoștințele acestor popoare despre valoarea terapeutică a anumitor alimente sunt confirmate acum de știința modernă a nutriției. heart
Acum mai bine de un secol, oamenii de știință au descoperit substanțele vitale din alimente - vitaminele și mineralele, ce vindecau bolile nutriționale. Au constatat că dacă organismul nu primea substanțe nutritive potrivite, nu funcționa corect.
De exemplu, s-a văzut că deficitul de calciu poate duce la osteoporoza, lipsa fierului duce la anenie, iar folatul (B9) în cantitate insuficientă poate duce la defecte congenitale ( spida bifida). În urma înțelegerii fundamentale a relației dintre substanțele nutritive și prevenirea îmbolnăvirilor, s-a realizat și că e necesară o gamă largă de substanțe nutritive pentru a energiza toate celulele corpulu, a susține creșterea și dezvoltarea normale și a obține longevitatea.
Astăzi suntem la începutul unei noi și interesante ere a cercetării nutriției. Oamenii de știință au trecut de vitaminele și mineralele pe care le cunoaștem cu toții și au început să identifice o armată de substanțe nutritive care joacă un rol important în prevenirea și/sau controlul bolilor. Cercetările arată că alimentele dintr-o singură plantă pot conține sute de substanțe nutritive care combat bolile, numite substanțe fitochimice:compuși care determină culoarea strălucitoare și aroma dinstinctă a fructelor, legumelor și cerealelor.
Alimentele obișnuite - cum sunt mazarea verde, cartofii sau merele- conțin substanțe nutritive care pot ajuta la prevenirea cancerului, a bolilor de inimă, depresiei, obezității, alergiilor și a altor boli.
Numeroase substanțe fitochimice stimulează celulele imunitare ale corpului și enzimele care combat infecțiile.
Altele ajută la echilibrarea nivelurilor hormonilor, reducând astfel patologiile în care dezechilibrul hormonal este implicat direct:cancerul de sân, prostată, uter.
Aceste substanțe minunate, acționează ca și ANTIOXIDANȚI ce neutralizează radicalii liberi atât de NOCIVI, care pot contribui la instalarea bolilor degenerative.
De ce este important să consumăm alimente INTEGRALE?
Deoarece studiul substanțelor fitochimice reprezintă o știință în dezvoltare, nu au fost încă stabilite cantitățile optime și sigure.
Cea mai bună metodă este consumul de alimente cât mai diversificat.
Acesta e benefic din mai multe motive:așa cum substanțele fitochimice dintr-un anumit aliment se pot asocial pentru a combate o boală și a spori starea de bine, tot așa substanțele fitochimice dintr-o mare varietate de alimente acționează împreună pentru a asigura starea de sănătate.
De asemenea, se pare că fibrele, vitaminele, mineralele și alte substanțe din alimente pot intensifica și reglă acțiunile substanțelor fitochimice.
Cele mai recente informații din mediul științific spun că sunt pe cale de a identifica nu numai substanțele sănătoase, ci și acțiunile combinate ale acestora și modul în care se comportă substanțele nutritive în corpul uman.
De exemplu, oamenii de știință cercetează biodisponibilitatea substanțelor nutritive din alimente, mecanismul prin care acestea pot lupta cu toxinele din mediul înconjurător și efectele prelucrării calității fitonutrienților.
Cercetătorii spera să descopere modul în care anumite alimente pot influența aspectele complexe ale sănătății umane, inclusive starea de spirit, memoria, imunitatea și LONGEVITATEA.
De asemenea, suntem martorii unor inovații extreme de promițătoare care rezultă din studiul ALIMENTELOR FUNCȚIONALE.
Pe măsură ce avansăm în noul mileniu, ȘTIINȚA NUTRIȚIEI ne va permite să înțelegem modul în care proprietățile chimice ale alimentelor, interacțiunea substanțelor nutritive ale acestora cu alte alimente, compușii lor organici, substanțelor fitochimice și micronutrienți acționează împreună pentru prevenirea bolilor și ÎMBUNĂTĂȚIREA stării DE SĂNĂTATE.
sursa:Healty.com, PudMed, Univ.Maryland.com + cursurile mele. wink
#fitonutrienți