• Acum 2 ani
  • © Cuvinte cu lumina
  • Categorie - Sanatate
  • Comentarii 0
  • Vizualizari 7588

Descriere

Saptamana trecuta, am mancat atat de multe afine, de credeam ca o sa ma albastresc.smileySimple, smoothie sau inghetata, oricum sunt delicicioase.

Daca tot e sezonul lor, bucurati-va de savoarea si proprietatile fructelor si legumelor. Cele care au culoarea albastru sau mov sunt valoroase si ar fi bine sa nu iti lipseasca din meniul zilnic, macar unul din aceste fructe.

Cele care au culoarea albastru inchis si mov sunt bogate in antioxidanti (resveratrol si antocianina). Sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii inimii, pentru scaderea colesterolului rau, iar antocianina actioneaza si ca antiiflamator natural.

O sa incep cu afinele, deoarece ele sunt cele care mi-au dat acesta idee.

Afinele

Pe langa gustul deosebit, acestea sunt bogate in antioxidanti, precum si alte substante importante precum vitaminele A, complexul B, C si E, seliniu, zinc, fosfor, magneziu.

Stimuleaza sistemul imunitar, mentin sanatatea creierului si imbunatatesc capacitatea de concentrare.

 

Prunele

Sunt unele dintre cele mai gustoase ( mie imi plac mai ales verzi) si mai nutritive fructe ale acestei perioade si au un aport bun de vitamine, in special vitamina C, minerale, antioxidanti si FIBRE solubile. Acestea imbunatatesc tranzitul intestinal, apara celulele creierului, scad riscul de a face de cancer de colon si boli cardiovasculare.

Prunele contin cantitati destul de mari, de acid oxalic, asa ca trebuie consumate cu precautie de persoanele, care au calculi renali. Diabeticii, de asemenea, au oarece restrictii, deoarece prunele uscate contin cantitati mari de glucide.

Murele

Contin acizi organici, vitaminaC, vitamina E, antioxidanti, dar si tanin.

Taninul este un compus vegetal complex care poate prevenii anumite afectiuni si aparitia anumitor tumori. Vitamina C are numeroase roluri benefice, cum ar fi absortia fierului in tubul digestiv. Se pare ca ar incetini si procesul de imbatranire.

Vinetele

Contin calciu, fier si alte minerale si alti nutirienti esentiali pentru mentinerea unei sanatati bune. Nu contin grasimi, in schimb au un continut mare de fibre, care iti dau senzatia de satietate foarte repede. Sunt minunate in timpul curelor de slabire.

Recent am citit, ca sucul acela, pe care si-l lasa ea, dupa ce e coapta, ar trebui aruncat, deoarece ar contine nu stiu ce substante toxice pentru organism. Eu il arunc, in cazul in care fac rulouri de vinete, de exemplu. Tai vanata in felii mari, presar pe ea sare, pun putin ulei, si timp de 1/2 de ora, o las intr-un vas. Isi lasa mult suc, pe care il arunc si imi vad mai departe de reteta.

Pe de alta parte, atunci cand fac salata de vinete, coc vinetele normal, le decojesc si mixez, deci sucul ramane....n-am observat vreodata, ca dupa ce am consumat salata sa ma simt rau. 

Ideea e ca vinetele au proprietati anticancerigene, antimicrobiene si antivirale. Uau!!! E super sanatoasa!!!

Strugurii negri

Cand am auzit prima data de super mega antioxidantul resveratrol, era in asociere cu vinul rosu, care e facut din struguri negri, nu???

Se pare ca strugurasii contin pe langa zaharuri, acizi organici, bioflavonoide si pectina, vit A, C, PP, R, B1, B2, B5, B6, B9, dar si cantitati destul de mici de calciu, magneziu, potasiu, mangan, fier, zinc, cupru sau siliciu.

Deci, consumati cantitati cat mai mari, din aceste daruri ale naturii, nu uitati ca sunt sezoniere. Eu congelez mure si afine, deoarece n-am incredere in cele din supermarket.

Multa sanatate!!!

 

Comentarii




Cauta in

Cele mai cautate

Ultimele sfaturi