Ai renunțat la carne și nu știi de unde să-ți iei proteinele necesare?
Îți spun eu!
M-am confrunat cu acesta problemuță în urmă cu 10 ani, când am început să scot, încet - încet, carnea din dieta mea.
Nu spun că e simplu, dar vă garantez a nu-i imposibil!
Pentru că nu există săptămână în care să nu primesc un mesaj de genul:
"Când începi să scrii din nou pe blog?"am hotărât să mai scriu câte ceva, interesant sper.
Rețeta de azi conține fasole, dar asta știți deja pentru că ați văzut titlul, o leguminoasă extrem de valoroasă din punct de vedere nutritiv.
Deși este un aliment banal, deloc pretențios, fasolea uscată poate fi inclusă și în meniuri mai sofisticate, dacă este combinată cum trebuie. De exemplu, salatele cu legume care conțin și fasole fiartă, sunt mult mai sățioase și pot fi transformate în feluri principale, ca parte dintr-un meniu hipocaloric în cura de slăbire.
Datorită conținutului mare de fibre, vitamine, minerale și proteine de bună calitate, fasolea uscată, indiferent dacă e roșie, alba sau neagră, este considerată unul dintre cele mai sănătoase alimente.
Care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de fasole uscată?
1. Accelerează tranzitul intestinal
Fasolea boabe conține o cantitate mare de fibre, necesare pentru un tranzit intestinal bun și pentru evitarea constipației. Ea este considerată unul dintre alimentele care contribuie la prevenirea cancerului de colon și la menținerea sănătății colonului.
2. Conține puține calorii și ajută la slăbit
În 150 de grame de fasole boabe fiartă avem între 200 și 300 de calorii, în funcție de soi. Acest număr de calorii este considerat foarte mic raportat la starea de sațietate pe care o conferă. Așadar, dacă vrei să slăbești, consumă cât mai multe ciorbe de fasole și salate cu fasole fiartă.
3. Previne apariția diabetului de tip 2
Este bogată în glucide “sănătoase”, motiv pentru care este recomandată în dieta diabetului de tip II, având în plus și capacitatea de a preveni apariția diabetului. De asemenea, diverse studii au arătat că anumiți compuși din fasolea albă încetinesc absorbția glucidelor în organism.
4. Protejează inima
Ca orice aliment vegetal, fasolea contribuie din plin la sănătatea inimii. Ea ajută la scăderea tensiunii arteriale și previne instalarea bolilor cardiovasculare. Pentru că e lipsită de colesterol, ea este recomandată persoanelor cu un nivel de colesterol crescut.
5. Este bogată în proteine de calitate
Pentru că e bogată în proteine, ea nu trebuie să lipsească din meniul vegetarienilor. Fasolea boabe nu conține proteina completă, așa cum conține carnea, de aceea trebuie combinată cu orez. Orezul și fasolea formează proteina completă.
6. Contine vitamine si minerale
Pe langa proteine si carbohidrati, fasolea mai contine fier, seleniu, magneziu, fosfor, zinc, cupru, potasiu si calciu in cantitati mici. La capitolul vitamine, fasolea boabe exceleaza in cantitatea de vitamine din grupul B. De asemenea, mai contine molibden, vitaminele C, E si K.
7. Este bogata in antioxidanti
Mai multe studii au aratat ca antioxidantii joaca un rol important in prevenirea distrugerii celulelor de catre radicalii liberi. Despre acest proces se banuieste ca previne mai multe tipuri de cancer si intarzie imbatranirea.
8. Contine acid folic
Acidul folic este important pentru femeile care vor sa ramana insarcinate sau sunt insarcinate, iar fasolea este unul dintre cele mai la indemana alimente care sunt bogate in aceasta substanta.
9. Contine fitoestrogeni
Mai multe studii au aratat ca femeile care consuma constant alimente care contin estrogen vegetal au un risc mai scazut de a face cancer mamar. Fasolea este considerata un aliment de baza in lupta pentru prevenirea cancerului de san la femei.
10. Furnizeaza energie organismului
Pentru ca este bogata in carbohidrati si proteine, fasolea este un aliment satios, care furnizeaza energie organismului pentru multe ore, motiv pentru care ea este frecvent recomandata in curele de slabire.
Cred că v-am convins deja, ca pe viitor să consumați mai multă fasole, așa-i?
Să revenim la rețeta noastră, cea simplă și gustosa!
Avem nevoie de:
- 300g fasole (eu am folosit roșie);
- 2 cepe;
- o legătură pătrunjel sau mărar;
- un ou; Pentru zilele de post, oul va fi înlocuit cu 2 lingurițe măcinate de semințe de in.
- un vârf cuțit - curcuma;
- un vârf cuțit - piper negru;
- 2-3 linguri pesmet.
Preparare
Hidratați fasolea peste noapte. Bineînțeles e bună și conseva, însă conține CONSERVANȚI, și cum noi încercam să ne hrănim cât mai sănătos, alegem prima variantă, fasolea uscată, pe care o lăsăm în apă peste noapte, și care dimineață e numai bună de pus la fiert.
De ce hidratătată peste noapte?
Păi, se fierbe muuult mai bine și mai repede!
După fierbere o lăsați să se răcească 15 minute, după care o puneți într-un robot și mixați TOATE ingredientele.
Mai așteptați circa 10-15 minute ca aromele să se împrietenească și apoi, formați cu ajutorul mâinilor, chifteluțe.
Le puneți la cuptor pe o hârtie de gătit, și le lăsați max o oră la copt.
Menționez faptul că eu n-am un cuptor performant, și nu vă pot spune cu certitudine gradele la care să puneți preparatul. Focul trebuie să fie mediu spre mic.
După ce le scoateți, le lăsați să se răcească, apoi le "ambalați"frumos, într-o chiflă delicioasă, în care puneți muștar sau sos de avocado.
Autor:nutritionist - dietetician Licențiat Daniela Popa