Cu toții cunoaștem beneficiile consumului de fructe de pădure, însă vara îi scurtă, congelatorul nu are volum atât de mare. Cum procedăm??? Cum consevam fructele și legumele preferate???
E foarte simplu, răspunsul îl știți deja!!! Preparăm o dulceață sănătoasă, fără gelfix....sau cum se numesc toți acei conservanți artificiali, care sunt extrem de nesănătoși.
Nu spun ca zaharul e foarte sanatos, dar la cateva borcanele de dulceata, absolut delicioasa, nici nu baga de seama corpul nostru. Mai ales ca papilele noastra gustative, vor fii in extaz.
E o reteta foarte simpla. Desii reteta initiala are 1:1, fructe/zahar, eu am scazut deoarece am observat ca nu face mucegai, cu varianta mea.
Dupa cum ati observat deja in poze, a iesit tare frumoasa, legata, pentru asta e un mic truc, pe care l-am verificat, chiar la acesta reteta.
- 4 kg afine
- 2,5 kg zahar, eu am folosit brun
- 2 lamai maricele
Mod de preparare:
Se spala foarte bine afinele, lasati-le 5 minute in apa, apoi strecurati-le foarte bine.Daca stau prea mult in apa, isi vor lasa acolo o parte din vitaminelele atat de sanatoase.
Eu le-am lasat peste noapte in frigider, cu zeama de lamaie si zaharul. Dimineata, deja isi lasasera destul suc. Daca vreti, puteti scoate o parte, va fii mai usor. deoarece nu va mai trebui sa fierbem prea mult. Eu nu l-am scos.
De obicei il fierb pana scade, in jur de o ora, uneori o ora si jumatate. Soacra mea, mi-s spus ca a citit intr-o revista ca daca separi cantitatea in 2 cratite, se face mai repede.
Asa am procedat si eu, am fiert continutul circa 30 minute, apoi l-am separat in 2 cratite. L-am mai lasat vreo 40 minute si am oprit focul.
Spalati bine borcanasele, va recomand sa folositi capace noi, nu din acelea vechi, care au fost desfacute cu cutitul sau desfacatorul de conserve.
Borcanasele goale trebuie sa stea pe ceva de inox, un cutit, o tava, ce vreti,.. apoi cu ajutorul unui polonic, puneti dulceata fierbinte, si inchideti repede capacul. Folositi in servet pentru a tine borcanasul cand il inchideti, altfel va veti arde foarte tare.
La inceput, capacele vor fi usor bombate, dar daca au fost bine inchise, capcul se va retrage, asta inseamna ca se vor sigila perfect.
Eu am avut si 2 ani, dulceata preparata asa.
A iesit delicioasa, merge perfect la clatite, dimineata pe paine, la deserturi!!!
Moderator
Buna Camelia! Prin fierbere, mai ales cea prelungita, isi pierde din proprietati, insa din punctul meu de vedere, dulceata trebuie privita ca pe un deliciu, pe care ni-l satisfacem din cand in cand. Eu una o ador, insa nu mananc mai mult de o data, doua ori pe saptamana.
Ai pus foarte mult zahar, afinele coapte sunt destul de dulci, 700g, sau chiar 500 era suficient.
Am patit-o si eu, acum 5 ani cu o dulceata de visine, se solidificasera. In plus zaharul nu-i deloc sanatos, daca putem scadea din cantitate, fara sa stricam reteta, ar fi perfect!
Multumesc pentru vizita!!!