Zilele trecute am avut poftă de dulceață sau gem. Tocmai terminasem ultimul borcan de dulceață de vreo săptămână. Mi-am cumpărat ceva, dar mare mi-a fost mirarea, când am văzut eticheta. Deși, de obicei o citesc în magazin, acum nici nu m-a interesant acest aspect.
Mi-a pierit și pofta, după ce am citit-o acasă...vreo 7 ingrediente, dar cel mai șocant a fost: 50% fructesadno
 
Nu mai bine îmi fac singurica propria dulceață, măcar știu ce conține?
Zis și făcut! La noi în casă a devenit o tradiție prepararea acestui minunat desert.
În 2010, Sorin a avut o lucrare la Zalău, de acolo a venit cu 2 găleți generoase pline cu afine proaspete.
Și bineînțeles, cu pălincă de Zalău, dacă nu mă înșel, în Sălaj se face cea mai bună pălincă de la noi din țară. Sincer, nu am încercat-o, decât  atunci când m-a durut măseaua.
În anul acela, am făcut prima dată dulceață de afine. De prin 2007 nu mai găseai la noi în casa zahăr alb, cu excepția sărbătorilor, când făceam cozonacii.  Voiam s-o congelez, astfel evităm utilizarea unei cantități mari de zahăr.
Până la urmă 
m-am gândit că urma să mâncăm rar dulceață, probabil o dată pe săptămână când făceam clătite. Am căutat ceva rețete, le-am întrebat pe mama și pe soacra mea, și mi-au spus clar, proporția zahăr - afine este 1:1.
Poftim? Dar este enorm, ce fac, mănânc zahăr? Nuuu! Mai bine le congelez. Dar stai! De ce nu pun mai puțin zahăr? Dacă face mucegai, asta e...
Decizia finală a fost: la 9 kg afine proaspete pun 5 kg zahăr
Au trecut ani întregi de atunci, și niciodată nu a făcut mucegai,  peste iarnă. Important este că închiderea capacului să se facă așa cum trebuie.

 

Cu toții cunoaștem beneficiile consumului de fructe de pădure, însă vara îi scurtă, congelatorul nu are volum atât de mare. Cum procedăm??? Cum consevam fructele și legumele preferate???

E foarte simplu, răspunsul îl știți deja!!! Preparăm o dulceață sănătoasă, fără gelfix....sau cum se numesc toți acei conservanți artificiali, care sunt extrem de nesănătoși.

Nu spun ca zaharul e foarte sanatos, dar la cateva borcanele de dulceata, absolut delicioasa, nici nu baga de seama corpul nostru. Mai ales ca papilele noastra gustative, vor fii in extaz.

E o reteta foarte simpla. Desii reteta initiala are 1:1, fructe/zahar, eu am scazut deoarece am observat ca nu face mucegai, cu varianta mea.

Dupa cum ati observat deja in poze, a iesit tare frumoasa, legata, pentru asta e un mic truc, pe care l-am verificat, chiar la acesta reteta.

- 4 kg afine

- 2,5 kg zahar, eu am folosit brun

- 2 lamai maricele

Mod de preparare:

 Se spala foarte bine afinele, lasati-le 5 minute in apa, apoi strecurati-le foarte bine.Daca stau prea mult in apa, isi vor lasa acolo  o parte din vitaminelele atat de sanatoase.

Eu le-am lasat peste noapte in frigider, cu zeama de lamaie si zaharul. Dimineata, deja isi lasasera destul suc. Daca vreti, puteti scoate o parte, va fii mai usor. deoarece nu va mai trebui sa fierbem prea mult. Eu nu l-am scos.

De obicei il fierb pana scade, in jur de o ora, uneori o ora si jumatate. Soacra mea, mi-s spus ca a citit intr-o revista ca daca separi cantitatea in 2 cratite, se face mai repede.

Asa am procedat si eu, am fiert continutul circa 30 minute, apoi l-am separat in 2 cratite. L-am mai lasat vreo 40 minute si am oprit focul.

Spalati bine borcanasele, va recomand sa folositi capace noi, nu din acelea vechi, care au fost desfacute cu cutitul sau desfacatorul de conserve.

Borcanasele goale trebuie sa stea pe ceva de inox, un cutit, o tava, ce vreti,.. apoi cu ajutorul unui polonic, puneti dulceata fierbinte, si inchideti repede capacul. Folositi in servet pentru a tine borcanasul cand il inchideti, altfel va veti arde foarte tare.

La inceput, capacele vor fi usor bombate, dar daca au fost bine inchise, capcul se va retrage, asta inseamna ca se vor sigila perfect.

Eu am avut si 2 ani, dulceata preparata asa.

A iesit delicioasa, merge perfect la clatite, dimineata pe paine, la deserturi!!!

 

 

Comentarii

Buna, prin fierbere nu isi pierd afinele prea multe proprietati? Am facut intr-un an si am kg de zahar la kg de afine si nu o puteai scoate din borcan asa tare era,

Moderator

Buna Camelia! Prin fierbere, mai ales cea prelungita, isi pierde din proprietati, insa din punctul meu de vedere, dulceata trebuie privita ca pe un deliciu, pe care ni-l satisfacem din cand in cand. Eu una o ador, insa nu mananc mai mult de o data, doua ori pe saptamana.

Ai pus foarte mult zahar, afinele coapte sunt destul de dulci, 700g, sau chiar 500 era suficient.

Am patit-o si eu, acum 5 ani cu o dulceata de visine, se solidificasera. In plus zaharul nu-i deloc sanatos, daca putem scadea din cantitate, fara sa stricam reteta, ar fi perfect! 

Multumesc pentru vizita!!!




Cauta in

Cele mai cautate retete

Ultimele retete