Nu cred ca exita cineva, care sa nu stie minunatele calitati ale catinei, faptul ca are vitamina C, de 20 de ori mai multa decat citricele.
Dar cum putem avea tot anul????
Foarte simplu, o conservam.
In fiecare iulie-august, depinde cand se coace catina, eu si sotul meu ( el face dulceata, sirop, pune muraturi la noi in casa) ne pragatim pentru iarna.
Anul trecut am facut 30L de sirop catina. Inca de la jumatatea lunii septembrie, bem zilnic 2 pahare de suc catina. La 300ml punem trei linguri de sirop.
Nu se bea seara, deoarece, da foarte multa energie.
Foarte important, daca respectati reteta, veti avea sirop proaspat pana vara urmatoare!!!
Ingrediente:
- 5kg catina
- 5 kg miere/sirop de agave( pentru vegani)
Mod de preparare:
Catina se spala foarte bine, nu o lasati in apa...doar spalati-o de trei ori cu apa curata.
Lasati-o catina la uscat, e foarte important, daca treceti peste pasul acesta, siropul va fermenta.
Eu am folosit o masina de tocat electrica, insa pentru urmatoarea transa, am discutat cu sotul meu, inca de saptamana trecuta sa ne luam un storcator cu presare la rece. Se pare ca a venit momentul!!
Cu aparatura de acum, se pierde foarte multa pulpa, in plus toate piesele sunt din inox, un motiv pentru care culoarea siropului se schimba, din cauza oxidarii.
Dupa ce obtineti sucul, care-i mai dens, le puneti intr-un vas mare cu mierea, si amestecati foarte bine.
Eu am pus-o in sticle de sticla, e mai sanatos si se pastreaza mult mai bine.
Dupa cum ati observat deja, am folosit o parte fruct/o miere/sirop de agave.. Unele retete sunt cu 2 parti miere/sirop de agave, insa pe langa costul ridicat, practic bem mierea (indulcitorul), e foarte dulce, mie personal nu-mi place.
2 saptamani, se amesteca in sticla, se pun cu capul in jos, raman in acesta pozitie macar o ora.
Siropul trebuie tinut neaparat la o temperatura scazuta ( o pivnita, o camara), catina fermenteaza foarte repede.
Din resturi, am amestecat cu apa si miere/sirop de agave, si o bem acum.
Spor la treaba!!!
Moderator
Daaa, pana cand observati ca nu mai e apa pe ea. Dureaza cateva ore, eu am lasat-o peste noapte.