Prima data cand am gustat, a fost intr-o excursie in Bucovina, prin 2011.
Sincer, pana atunci, nu credeam ca poti asocia cele doua cuvinte, usturoi si ciorba. N-as fi incercat niciodata, o astfel de combinatie. dar in momentul in care am gustat-o, a devenit ciorba mea preferata!!!
De ceva timp ma gandesc, cum pot face acesta ciorbita in varianta de post. Dar ieri, mi-am facut curaj si am facut-o.
E foarte simpla, si daca urmezi pasii mei, iti va iesi la fel de gustoasa.
Ingrediente:
- 100g soia cubulete
- 2 morcovi medii
- un ardei rosu
- un pastarnac mic
- 2 cepe medii
- o capatana de usturoi mare
- o legatura de patrunjel
- sare de mare dupa gust, eu am pus o lingurita
Modul de preparare e destul de interesant, avand in vedere ca vorbim de o ciorbita.
Am fiert soia, cam 15 minute. Intre timp am decojit usturoiul, si cu jumatate din el, am facut un mujdei in care am tinut soia fiarta, timp de o ora.
Apoi, am calit cu 2 linguri de ulei si 2 de apa, ceapa, pastarnacul, morcovul si ardeiul rosu. Puneti-le exact in ordinea precizata de mine, daca vreti sa pastrati vitaminele si mineralele.
Acestea au timpi de preparare diferiti, daca punem ardeiul in acelasi timp cu ceapa si morcovul ( care se fac mai greu) vom pierde toti nutrientii, atat de necesari organismului pentru a se mentine tanar si sanatos.
Ceapa sta singurica cam 7 minute, morcovul si pastarnacul urmeaza dupa ea, si mai stau si ei cam 10, apoi ardeiutul care se face repejor, cam in 7. Ceapa sta mai mult pana la urma.![]()
Am preferat sa arunc apa in care a fiert soia, asa ca am pus apa filtrata in oala, cam 2 litri. Daca s-au preparat legumele puneti-le in apa, apoi soia care a stat in mujdei o ora. Astfel, gust ala banal, a fost inlocuit cu deliciosul gust aromat de usturoi.
Lasa-ti sa fiarba foarte putin, dupa care adaugati patrunjelul si luati de pe foc.
Printre picaturi, am preparat smantana de caju, peste care am adaugat cealalta jumatate de capatana usturoi.
ReTeTa Smantana
- 100g caju hidratat cam 3 ore inainte si tinut la rece
- o lingura mare zeama de lamaie
- un praf de sare
- 50 ml apa
Eu am pus acest sos, dupa ce s-a odihnit ciorbita putin. Daca puneti sosul in cioba fierbinte, abia daca veti mai simti aroma usturoiului.
Incercati-o cu incredere, e pur si simplu delicioasa!!!
Like paginii de facebook!!!
Va astept acolo, cu sfaturi de sanatate interesante si folositoare.