Deoarece suntem in post, o sa va prezint o reteta delicioasa de fasole cu foarte multe legume. Desi e o mancare ieftina, nu prea pretentioasa, aceasta ofera beneficii inimaginabile. Fasolea este o sursa de B1, fier, potasiu, seleniu, magneziu si calciu. Pe langa gustul deosebit mai contine fibre solubile (ajuta la digestie) si insolubile (reduce nivelul grasimilor din sange). Aveti nevoie de:~800 grame fasole uscata (orice tip preferati) ~2-3 cepe medii ~2 ardei capia rosii ~1 ardei mare verde ~un pastarnac ~rosii proaspete sau o cutie cubulete tomate, depinde de sezon
~2 morcovi
~ 1-2 patrunjel, depinde de marime
Mod de preparare:
De seara lasati fasolea in apa, iar dimineata se va fierbe foarte bine.
Taiati cepele, le puneti intr-o cratita cu foarte putin ulei vegetal, dupa, adaugati morcovii si pastarnacul, ambele taiate cu cutitul (prin razatoare se pierd foarte multe vitamine). La cateva minute, adaugati si ardeii. Lasati toate legumele 15-20 minute, sa se prepare in sucul propriu, sa se imprieteneasca aromele.
Va recomand cratitele cu interior de ceramica, totul e gata foarte repede, iar legumele isi vor pastra calitatile nutritive.
Intre timp fierbeti si fasolea intr-o oala, nu va pot spune cat, cu exactitate, deoarece depinde foarte mult de calitate, soi si chiar vechime. O verificati cu o furculita, daca e fiarta e cremoasa in interior.
Dupa ce trec cele 15-20 minute in care legumele fac cunostinta, adaugati rosiile, la cutie sau proaspete*. Mai lasati inca 7 minute si puteti adauga fasolea, deja fiarta. Va recomand s-o strecurati, in cazul in care exista exces de apa.
* daca e sezonul lor si folositi rosiile proaspete, taiati-le cubulete si adaugati-le intr-o tigaie cu putin ulei. Dupa ce scad, le adaugati fara grija in mancarica.
La sfarsit adaugati legaturile de patrunjel si gata.